כמעט חיובי.
ובכן עזבתי אתכם ביום השלישי של הטיול הר כרכום והספדתי את חוויית ההגעה בכוחי שלי לקניון הלבן בגלל שהתחייבתי לטיול ג'יפים "בעקבות נוודים". הטיול הביא את שיירת הג'יפים למפגש של נחל יתר ונחל אלה - בין רמת ציפורים (מחנה רמון) לבין שטחי האש של שבטה שם מצאנו את ציורי הסלע המרשימים שאינם מופיעים במפה.
מי?
הציורים דומים מאד אם לא זהים לחלק מאלו שעל הר כרכום. אם אנחנו יודעים פחות או יותר מי צייר שם אנחנו גם יודעים מי צייר פה. אותו סלע אותה פטינה אותה תקופה אותו סוג של ציורים בדיוק - שימו לב בעיקר לדמויות היעלים..
זוהי צורת תקשורת ברורה בין רועים נוודים ואפילו חקלאים - אזור נחל ניצנה נחל רסיסים ובכלל בין עבדת לשבטה מלא מלא שרידי התיישבות חקלאית מתקנים וטרסות, בורות מים, מאגורות גדה, מתקני הטיה - לאורך תקופה ארוכה של מאות ואלפי שנים - כולל יותר מאתר פולחני ברור אחד שבו יש שרידי "בנייני מגורים" במקומות לא סבירים - למשל על גדות נחלים (שטפונות...) כאשר אחד מקירות הבית לכיוון הפתח מעוטר לעיתים באבן גדולה ועומדת שניכר בה שהיא לא שייכת לא למבנה הסטרוקטורלי של הבית ולא לאבנים האחרות במבנה מבחינה גיאולוגית - כלומר היא הובאה מרחוק ובעמל רב. לכן המחשבה היא שאלו מתקני פולחן שקשורים בעיקר לחקלאות.
האתר נמצא כמה מאות מטרים לאחר הכניסה לשביל הכחול, ממש על גדת הנחל מצפון.
מנהלות ואזהרות !!!!
השטח בין עבדת לשבטה הוא שטח אש פעיל מאד, כניסה רק בסופ"ש תמיד מומלץ לבקש אישור כניסה בכתב מצה"ל.
המסלול - מתאים יותר לג'יפים סגורים - המון דשדש בערוצי הנחלים ו...המון המון המון פודרה עמוקה (שקע לי ג'יפ אחד והיה דרוש חילוץ...) של טחינת זחלי התומת"ים והשריון הצה"לי. מאובק בכמויות מסחריות מזכיר לפעמים קצת מילואים בימים אחרים.
אטרקציות בדרך - בורות רמליה, המתקנים החקלאיים, מחשופי הקרטון ומאגורות, מצדיות, מתקני הסטת מים וסכרים, באר חפיר, באר רסיסים וגולת הכותרת לסיום הטיול - שבטה. האוזר רווי פעילות אדם ושרידי התיישבות חקלאית - אומרים שבתקופות מסויימות גרו באזור פי 10 יותר תושבים מאשר כמות התושבים הנוכחית כ 4000 איש כיום בכל תחום המועצה האזורית הגדולה בארץ - "רמת נגב" .