נקודות לציון
מכבים
השם הזה, השגור ביותר בפינו, אינו מופיע בתלמוד ובמדרשים, ולא בתפילה; הוא התפשט רק על פי השם היווני לספרי החשמונאים, והשתרש בפי הנכרים משום שזה היה כינויו של יהודה, החשוב בבניו של מתתיהו: המכבי.
מהפירוש "מכבי"?
בעקבות ספר "יוסיפון" נתקבל הפירוש ש "מכבי" הוא ראשי תיבות של הפסוק "מי כמוך באלים הי", שבשירת הים (שמות ט"ו, י"א), ופסוק זה סיסמתם של המכבים במלחמתם ביוונים.
חוקרים סבורים שאין לדרשה זו על מה שתסמוך. הם שיערו, ששורשו של השם הוא "כבה", כלומר: יהודה המכבה ומשמיד את אויביו. השערה זו הופרכה על ידי כהנא בפירושו לספר המקבים. (ספר המועדים, חנוכה 148-147). השערה מעניינת שער אהרן קמינקא: לדעתו היה שמו של יהודה "מכבי", כשמו של אחד מגיבורי דוד (דהי"א י"ב, ה-יג); מתתיהו נתן שם זה לאחד מבניו על רקע ההתעוררות הלאומית, שהתחילה לתת אותותיה בשכבות הנאמנות של העם עשרות שנים לפני פרוץ המרד. היוונים טעו בתרגום השם הזה ובפירושו, ויצא להם "מכבי", בלי נו"ן. תרגום נוסף של ספרי החשמונאים בשם "ספרי המקבים". הוא טוען, שאמנם זה היה כינויו האמיתי של יהודה: 'המקבי', מן המילה "מקבת", שהיא פטיש גדול. התואר זה, המכה בפטיש גדול על ראש האויב, מתאים מאוד ליהודה. אסמכתא מעניינת לפירושו זה הוא מוצא בכך, ששמו של גיבור הפרנקים היה שארל מארטל, היינו קרולוס הפטיש, על שהציל את אירופה מן המוסלמים בשנת 732. א' מברך ("הצופה" ד', חנוכה תש"ם) טוען שמקור השם בטעות של התרגום הרומי: במקום יהודה "המצביא" העתיקו "המקבי", בחילוף צ' בק', כרגיל ברומית (השווה ציצרו-קיקרו). השם מכבים" (בכ"ף) היה למושג מקובל ואהוב בהווי עמנו לאורך כל הדורות. עם ראשית תקופת התחייה לקחו לעצמן אגודות ספורט יהודיות את השם הזה.
קדושי זגלמביה
יער קדושי זגלמביה הוא גלעד ונר נשמה לקהילת יהדות זגלמביה שנמחקה במלחמת העולם השנייה בלב יער בן שמן. מעל גבי אבני ההנצחה של הקהילות היהודיות שהושמדו ניצבת המילה "יזכור". זגלמביה היא אזור גיאוגרפי- היסטורי בפולין המהווה עם אזורים נוספים בדרום פולין את פולין הקטנה. זהו אזור תעשייתי מיושב בצפיפות הגובל בשלזיה. לאחר חלוקת פולין בשנת 1793, זגלמביה סופחה לפרובינציה של שלזיה, אך במהלך מלחמת נפוליאון צורפה זגלמביה לדוכסות ורשה. לפני מלחמת העולם השנייה ישבו באזור כ- 50 אלף יהודים שנרצחו בשואה. ב- 12/8/1942 רוכזו כל היהודים של האזור ולאחר מיון המוני נשלחו למעלה מ- 10 אלפים מתוכם למחנה ההשמדה אושוויץ.
מערת קבורה חשמונאית
מערת קבורה מפוארת. זו התגלתה בעת הרחבת הכביש הראשי המוביל למכבים-רעות. המערה מיוחסת לתקופה החשמונאית או אולי לתקופה הרומית (בין המאה ה- 2 לפנה"ס עד המאה ה- 2 לסה"נ). במערה מספר חדרים שבכל אחד מהם מספר כוכי קבורה בהם התגלו גלוסקמאות רבות.
קברות המכבים
על גבעה קטנה, בגובה של 239 מטר מעל פני הים, ישנן שתי שורות של קברים בגודל אדם ומערת קבורה קטנה. תשעה קברים חצובים בסלע ולכל אחד מהם עוד שני פירים בתחתיתו. המסורת קושרת את האתר עם בני משפחת חשמונאי. בספר המכבים (א', פרק י"ג, 30-27) מתאר יוסף בן מתתיהו את קברי המכבים: "שמעון בנה קבר אביו ואחיו וירימהו למראה באבן גזית מאחור ומפנים. ויקם עליו שבע פירמידות זו לעומת זו לאביו ולאמו ולארבעת אחיו, ולהן עשה חשבונות, הציב מסביב עמודים גדולים ועשה על העמודים מערכת כלי זין לשם עולם וליד המערכת אניות חקוקות לראווה לכל הבאים בים. זה הקבר אשר עשה במודיעין עד היום הזה".
הערה – החוקרים חלוקים בדעתם כי אלו באמת קברות המכבים
הצניר
ה'צניר' הוא חלל בצורת חצי צינור (ומכאן שמו), שנחצב במשך שנים על ידי הטבע, באמצעות פעולה של המסה כימית. הצניר נוצר לאורך שכבת גיר, דולמיט או סלע קשה.
תל חדיד
תל-חדיד הוא תל המתנשא לגובה 147 מטר צפונית ליער ולמחלף בן-שמן ודרומית לנחל נטוף. בתל חדיד היה ישוב עתיק בשם "חדיד". חרסים שנמצאו במקום מצביעים על כך שבמקום הייתה עיר מוקפת חומה כבר בימיו של יהושע בן נון. אולם היא ככל הנראה הגיע לשיאה בזמן ממלכת יהודה במאות ה-7 וה-8 לפני הספירה. בתנ"ך מוזכר היישוב כאחד המקומות בהם התיישבו שבי ציון: מאוחר יותר נזכר המקום כעיר שבוצרה על ידי שמעון התרסי מבית החשמונאים בשנת 143 לפנה"ס. במחצית השנייה המאה ה-19 ביקר ויקטור גרן בכפר חדיתה ומזהה את המקום עם Adhtha של אוסביוס, עם Aditha של היירונימוס הקדוש מזרחית לעיר לוד, ועם חדיד המוזכרת בעזרא ונחמיה. חדיתה לפי ויקטור גרן, הייתה כפר קטן על גבעה גבוהה שמדרונותיה תלולים יחסית, הבתים היו בנויים בנייה אותה תיאר כגסה וחלקם היו הרוסים. במקום נספרו 15 בורות מים, בריכה מלבנית קטנה וקברים חצובים בסלע. אבנים גדולות עתיקות נראו מפוזרות במקום. קיבוץ חדיד הוקם בשנת 1949 על אדמות הכפר והתפרק לאחר זמן קצר. המושב חדיד הנמצא סמוך לתל הוקם בשנת 1950 בידי עולים מתימן וכעבור זמן הצטרפו אליו עולים מרומניה.