נקודות לציון
עמק יזרעאל - מכונה בערבית "עמק בן עמאר" או "מישור זרעין" הינו העמק הגדול בתחום בין הרי הגליל התחתון בצפון, הרי השומרון בדרום, ונמשך ממשור החוף עד לבקעת הירדן. הבקעה המרכזית של העמק מתחלקת לשני אזורים עיקריים – בקעת מגידו ועמד חרוד. בקעת כסולות מהווה למעשה שלוחה של העמק ממזרח. בקעת מגידו היא הבקעה המרכזית של העמק ומנוקזת על ידי נחל קישון למפרץ חיפה. העמק היה אזור חשוב ואסטרטגי במהלך תקופות שונות היות ובו נמצאת הדרך הנוחה בין מישור החוף לבקעת הירדן. למעה הייתה זו המשכה של דרך הים למן המאה ה015 לפני הספירה. בתקופת התנ"ך האזור נתחם על ידי הערים מגידו ויזרעאל ואנו מכירים גם את סיפור דבורה הנביאה וסיסרא שהתרחש בעמק זה. בעמק נחלק בין נחלותיהם של שבט יששכר, זבולון, נפתלי ואשר. בימי מלכות ישראל היה העמק מחוז חשוב ואחאב הקים בו את ארמון החורף שלו. בתקופה ההלניסטית פחתה חשיבותו של העמק, מפאת התפתחותה של "דרך החוף". העמק החל להתמלא בביצות והצפות. ההתיישבות המחודשת בעמק החלה באמצע המאה ה-19, כאשר החלו להתיישב בעמק הטמפלרים. בתחילת המאה ה-20 החלו למעשה המוסדות הציוניים לרכוש אדמות בעמק מן הערבים. היישוב הראשון שהוקם בעמק היה מרחביה שהוקם בשנת 1911. המשימה העיקרית של המתיישבים הייתה ייבוש הביצות. בשנת 1921 הוקמו נהלל ועין חרוד ולאחריהם עוד עשרות יישובים.
מזרע – קיבוץ המשתייך לתנועה הקיבוצית. כאשר שואלים את אנשי הקיבוץ מה מקור השם? מקבלים מספר תשובות אם על שם נחל מזרע ואם על שם "חוות מזרע" שהייתה חווה חקלאית עתיקה באזור. למעשה הקיבוץ הוקם על תל בשם "רובע-אל-נצרא". הקיבוץ הוקם בשנת 1923 על ידי עולים מהעלייה השלישית, מאוחר יותר הצטרפו אל המייסדים קבוצת עולים שהחלה את גיבושה בחיפה. בשנות ה-30 הצטרפו לקיבוץ גם חברי השומר הצעיר מגליציה. בשנות ה-40 שכן בקיבוץ מטה הפלמ"ח, עד שהתגלה על ידי השלטונות הבריטיים במבצע אגאתה בשנת 1946. בזמנו עברה ליד הקיבוץ רכבת העמק.
חרבת ליד - בחודש אוגוסט 2001 נערכה חפירת הצלה בחרבת ליד, לאחר פגיעה בעתיקות שנגרמה עקב הנחת כבלי תקשורת. חרבת ליד נמצאת בלב עמק יזרעאל, מעל למחשוף בזלת ממזרח למושב היוגב. על גבי אתר עתיק, ליד אל-אוואדין נמצאים שרידים של יישוב טורקמני נטוש, שנהרס בעבודות פילוס וכריית אדמה לצרכים חקלאיים. בעקבות הרס מודרני של האתר, בולטים קירות בחלקים גדולים ממנו. מעיין שופע, עין עדעד נמצא סמוך לח' ליד; מימיו זורמים לבריכה מלאכותית להשקיית עדרים מקומיים ונשאבים ליישובים הסמוכים. המעיין הנמצא באזור החיבור של מחשוף הבזלת, מסלע הקירטון ואדמות העמק, הביא להתיישבות הקדומה באתר. האתר נסקר בעבר על ידי א' רבן בסקר מפת עפולה. הוא מצא בעיקר חרסים המתוארכים לתקופה העות'מאנית. רבן גם חפר קבר בנוי עם ממצאים רבים המתוארכים לסוף המאה ה ג'-תחילת המאה ה ד' לסה"נ. כן נחפרו בשולי האתר שרידים של יישוב מהתקופות הכלקוליתית והברונזה הקדומה. במקום שכן יישוב ערבי מאהל ערב אל-עוואדין אשר שימש כבסיס לכנופיות במהלך המאורעות תרצ"ו – תרצ"ח. בליל ה-3.9.38 פשטו פלוגות הלילה של וינגייט על המקום והרסוהו.
היוגב – מושב עובדים ששמו נגזר מהמילה "יוגב" – שפירושה חקלאי. המושב נוסד בשנת 1949. המייסדים היו חניכי "בני עקיבא" מאוסריה, גרמניה, רומניה וילידי הארץ (אנשי בית אשל שליד באר שבע שביתם נחרב במלחמת העצמאות).
כפר ברוך – מושב הקרוי על שמו של ברוך כהנא, נדבן יהודי ידוע מרומניה שייסד למעשה את היישוב. היישוב הוקם בשנת 1962 על ידי עולים מרומניה, הקווקז, בולגריה וכורדיסטן. היישוב מהווה חלק ממערכת אזורית לשימוש במי מושבים להשקיה חקלאית בשל מקומו ליד מאגר כפר-ברוך.