לרכוב עם האמונה -24- סובב נעמה

פרטים

נפתח ב: 14/06/2011
סוג: טיול בארץ
 102 תמונות
 13 תגובות
 2716 צפיות

נפתח ע"י

מסלול

לא נבחר מסלול
צעד אחד צעד אנו ממשיכים לרכוב, לטייל ולכבוש בגלגלי אופנינו פלח אחר פלח מארץ ישראל השלמה. הפעם יצאתי לרכוב עם חברי בעוד פלח ארץ בלתי מוכר, פלח ארץ שאיש לא מביט לעברו, איש מעולם לא חושב להגיע לשם, פלח ארץ שבו האוכלוסייה פלשתינאית מרוכזת בעיקר בכפר פלשתינאי ענק אל עוג'א. מעולם לא רכבו שם ולא מטיילים שם. לכן החלטתי להטביע את חותמי על פלח ארץ זה שעשיר בנופים ייחודיים, נופים בתוליים, תופעות טבע ייחודיות (הנוף הפראי הבתולי שאיש לא נוגע בו), עשיר בתופעות טבע (כרובים, מערות וכדומה). נפגשנו לפני הזריחה ביישוב מבואות יריחו. יוצאים לשטח. כבר על ההתחלה ברור לי שכל מה שתוכנן לא תמיד יהיה בר ביצוע. אי אפשר לטייל בתא שטח זה עם מפות, המון אינטואיציה מרבית השבילים שרואים במפה אינם בשטח ולהיפך. רוכבים לחווה של עומר. מתרשמים מהמקום ועולים לראות את אנדרטת הנ"ד. משם כבר מתחיל סיפור אמיתי של אלתורי דרך כל הזמן. אנו כבר עמוק בשטח הפלשתינאי. בדואים פלשתינאים רצים צועקים ועושים לנו שלום. אנו ממשיכים לרכוב בנופים עוצרי נשימה, בתוך קניוני חוואר מדהימים, אוי הצבעים, קשה להאמין. מגיעים לכפר הפלשתינאי הגדול ע'וגה. רצה הגורל ותקלה באופניים של אחד הרוכבים. הזוי-שלשה ישראלים במרכז כפר פלשתינאי עם תקלה באופניים. לקח לנו המון זמן לתקן את התקלה, חותכים דרך בתי הכפר לכביש הראשי. רכיבת כביש קצרה ואנו שוב בשטח. הנקודה הבאה לראות את הכרובים (תקראו בנקודות עניין). מנוחה קצרה במטעים של נעמה וממשיכים לחברת א-סמרה ולידה המערה המדהימה (תקראו בנקודות לעניין). אני מתמגן, ערב קודם בשיחה עם עמית הורן ועמית הררט אמרו לי שהמערה נגועה בקדחת המערות - זה וודאי. לובשים מיגון ויורדים למערה. מסיירים בתוך המערה, יוצאים ומחפשים דרך לנעמה. השעה 1030 וכבר 35 מעלות חום אימים פה בבקעה. מתחברים לכביש ומפאת החום מחליטים לרכוב כביש לרכבים. שוב נכנסים לעומק השטח הפלשתינאי ומגיעים לעוגה. מחפשים ומוצאים קיוסק ומתיישבים לשתות. הזוי שלושה ישראלים, יושבים בלב יישוב פלשתינאי, שותים ומוקפים בילדים פלשתינאים שבודקים וממששים אותנו בלי סוף. אומרים יפה שלום ורוכבים חזרה למבואות יריחו לרכבים. הטמפ. טיפסה ל-38 מעלות והרכיבה ממש לא קלה בחום הזה. תודה לאלה שהעזו והצטרפו אלי למסעי בארץ אבותינו. לסיכום: 40 ק"מ בחבל ארץ בתולי ולא מוכר + 409 מטר

תוצאות 1-20 מתוך 102

מתפתלים בדרכים שאינן קיימות כלל במפה
אני וצלי ו.....הנוף המהמם
היעד הבא - אנדרטת הנ"ד תקראו בנקודות לציון
מטפסים לאנדרטה
אנדרטת הנ"ד
האנדרטה
הכיתוב
הנוף מהאנדרטה
אפילו רואים את הדוק על הקרנטל-הייתי שם לפני כמה חו
עזבנו את אנדרטת הנ"ד
ושוב אנו על שביל שאלתרנו
ובשטח כמו בשטח....לא תמיד רוכבים על שבילים
והנוף שנשקף מהדרך
ואנו.....עמוק.....בתוך השטח הפלשתינאי
רוכבים על "דרך הגנבים" בתוך השטח הפלשתינאי
מחסומי אבנים על "דרך הגנבים" למנוע ממכוניות לעבור
הנוף הנשקף מ"דרך הגנבים" שבתוך השטח הפלשתינאי
אנו לבד בשטח איזה שקט....איזו תחושה נהדרת
רוכבים בקניונים מדהימים-ממול הכפר הפלשתינאי עוג'א
ארץ בתולית ארץ לא נודעת
עמוק בקניון של ואדי עביידה - קשה לתאר את היופי
יצאנו ואנו בפאתי הכפר הפלשתינאי הגדול עוג'א
הללויה ומשה
יש פה ושם בתים יפים בכפר
מאלתרים דרך בין בתי הכפר הפלשתינאי
החוואר יוצר פה צורות מדהימות
החלטנו להכנס לכפר
והצבעים סביב מדהימים
הזוי- שלשה ישראלים באמצע כפר פלשתינאי עם תקלה באופ
התקלה תוקנה ממשיכים בדרך
נכנסים לכפר הפלשתינאי
בשבילי הכפר
עוזבים את הכפר עוג'א
חוצים את נחל ייטב
אנו בשטח במקביל לכביש 90
וכבר חודרים עמוק לשטח
הנופים
והשטח כולו עליות וירדות....המון
וכל השטח מחורץ על ידי המים
אין דרכים....אין מפות.....הכל אלתורים
ממשיכים בדרך
ובכל השטח הכנות לנטיעות חדשות
ומידי פעם יורדים לרכיבה בקניון חוואר מדהים פשוט הע
ןלמצוקי הקניון צורות רבות
אנו בדרך לאתר הכרובים
איך אמר לי עמית הורן: שתראה את צריח הטנק תדע שאתה
לרגע חשבתי שבנו פה פסל סביבתי
אתר הכרובים - תקראו בנקודות לציון
אחד מהכרובים
אין הרבה אבל מדהים לראות את התופעה המיוחדת הזאת
והכרוב בנוי משכבות שכבות של אצות
עזבנו את אתר הכרובים בדרך למצוא מקום למנוחה
נכנסים למטע דקלים להפסקה קצרה
הללויה נהנה מכל רגע
המשכנו בדרך....איזה דרך הדרך נעלמה כי במקומה
כל בשטח נחרש והוכן למטע דקלים חדש
רוכבים בדרך ללא דרך לחרבת א-סמרא
האתר- חרבת א-סמרא אתר ענק
מתרשמים מגודלו של האתר- תקראו בנקודות לציון
עמית הורן אמר לי:תמצא את השלט....תמצא את המערה
הכניסה למערת הקללה- המערה נגועה בקדחת המערות
כן...כן....זה אני התמגנתי לפני הכניסה למערה
זה אני.....לפני הכניסה למערה
מערת הקללה או מערת נעמי תקראו בנקודות לציון
קשה לצלמה מפאת גודלה המון אולמות ועמודים
אחד מהעמודים הרבים שבמערה
והמערה לא נגמרת
סימני חציבה בתוך המערה
המון חללים....המון חדרים
יצאנו מהמערה - מנסים לאלתר דרך במרחב העצום הזה
עשר בבוקר 35 מעלות קשה לרכוב חותכים על הכביש
ונכנסנו לכפר הפלשתינאי עוג'א לחפש שתייה
הזוי- 3 ישראלים בלב כפר פלשתינאי בשטח הרשות שותים
תוך שניות היינו מוקפים בילדים פלשתינאים ממששים אות
נפרדנו לשלום מהילדים הפלשתינאים
המשכנו לדרכנו
בין בתי הכפר הפלשתינאי עוג'א
38 מעלות ורק 11 בבוקר חום קשה
בדרך למבואות יריחו
אפילו הבדואים הפלשתינאים לא בחוץ רק המטורפים
הגענו למבואות יריחו
תם ונשלם טיולנו להתראות בטיול הבא

תוצאות 1-20 מתוך 102

שאלות ותגובות

נכתב ב - 14/06/2011 19:50:34

נקודות לציון

מבואות יריחו – חז"ל קראו ליריחו "מנעולה של ארץ ישראל", שמי שמחזיק בה מחזיק בארץ ישראל כולה. לאור הממירא הזה הוקם היישוב "מבואות יריחו". ראשיתו של היישוב בשנת 2002, על ידי קבוצה אידיאליסטית שהתנגדה לנטישת הממשלה את איזור יריחו. קבוצה זו קיבל שטח אדמה בבקעה (בקעת נערן) סמוך לכניסה הצפונית של העיר יריחו. המקום הוכרז כ"חוות אקלום" – חוות לניסיונות חקלאיים באקלים המדברי. עם השנים גדל המקום והתפתח והפך ליישוב ייחודי המשלב חזון התחלתי עם קהילה חמה.

חוות עינות קדם - חוות עומר - חוות בודדים שהקים עומר עתידיה בתשס"ד וע"כ שם החווה הוא גם חוות עומר. במקום מייצרים שמן זית אורגני, חיטה, שעורה, תלתן, תירס, אבטיח, תמרים ויש להם עדרי כבשים (500!) לבשר. במקום גרות 2 משפחות ומספר רווקים ובמקום יש בית מדרש וחיי ציונות, חקלאות, אהבת הארץ ולימוד תורה.

אנדרטת הנ"ד - האנדרטה הוקמה לזכרם של 44 לוחמי חטיבת הצנחנים, ו-10 אנשי צוות אוויר שנהרגו בתאונה אווירית ב-10 במאי 1977, בהתרסקות מסוק מסוג CH-53 (יסעור). התאונה קרתה בסמוך מיישוב ייט"ב והכפר עוג'א א-תחתא. מסוק היסעור מטייסת 118 (דורסי הליל), השתתף בתרגיל עוצבתי משולב של חטיבת הצנחנים. תוך דקות מרגע ההמראה הנמיך המסוק עד שפגע במדרון של הגבעה והתרסק. כל החיילים שהיו על המסוק נהרגו. לזכרם הוקמה אנדרטת ה-נ"ד. וועדת החקירה שמונתה לבדוק את האירוע העלתה כי המסוק המריא לאחר רצף של תקלות טכניות, חריגות מפקודות הצבא ונוהלי חיל האוויר, וכאשר הוא נושא עליו 54 חיילים ואנשי צוות, הרבה מעבר להוראות היצרן. הטייס הוריד 4 לוחמים ושפך כמות ניכרת של דלק על מנת להמריא.

נחל ייט"ב - מוכר גם בשמו הערבי נחל עוג'ה. הנחל שוכן בגבול שבין מדבר שומרון ובקעת הירדן. לנחל יש עוד מספר שמות ערביים בקטעים שונים של הנחל כ- ואדי סאמיה, ואדי א-לסם, ואדי אל עוג'ב. הנחל עובר ברובו בתחום השמורה וראשיתו במורדות הר בעל חצור (ג'בל עסור). מכאן הוא יורד לצפון-מזרח ומתרחב לאחר ק"מ אחדים לבקעה יפה שמה בקעת סמאיה. ממזרח לבקעה מתחפר הנחל בקניון רחב שאורכו כ-7.5 ק"מ ובמצוקיו מערות רבות. כקילומטר לפני צאתו מתחום השומרון נובע מאפיק הנחל עין עוג'ה. המעיין מזין פלג איתן, שמימיו נתפסים במערכת של תעלות המשמשות להשקיית השדות של עוג'ה א-תחתא. ממזרח לעין עוג'ה מסתיים קניון נחל ייטב, והנחל נמשך בבקעת הירדן באפיק שטוח שעיקוליו הרבים נתנו לו את שמו הערבי ואדי אל-עוג'ה ("הנחל המתפתל"). נחל ייטב עובר בתחום הכפר עוג'ה א-תחתא, ומתחבר אל הירדן ליד שרידי הגשר אום שורט. נחל ייטב מהווה מעין קוו המפריד בין צפון הארץ ודרומה. במהלך מלחמת העולם הראשונה למשך שנה תמימה, עבר קו החזית בין דרום הארץ שהיה בשליטת הבריטים, לבין צפון הארץ שהיה בשליטת התורכים, במקום אשר קיבל ערב כך את הכינוי "קו העוג'ות". במקום התנהלו קרבות קשים.

כרובים – אלו הם מאובנים נדירים ביותר. מדובר בתופעה גיאולוגית מדהימה שבה אצות כחוליות צופו בגיר בעת ימת הלשון (לפני25,000-14,000שנה) ויצרו מעין כרובים מגיר. האצות הכחוליות מסוגלות לקבע חנקן אטמוספרי ולקשרו בתרכובות אורגניות. אנו יודעים גם שאצות אלה מסוגלות ליצר טוקסנים הרעילים לבעלי חיים ואדם.

חירבת סמרא - אתר מחצבות ענק שכנראה סיפק אבני בניין לארמון הישאם, ליריחו, לפצאל, לבית שאן ולארכילאיס.

מערת מחצבה "נעמי" "מערת הקלקלה" "מערת הגלגל" - מערה ענקית עם 15 אולמות ו20 עמודים, גודלה כ- 50X80 מ'. המערה שימשה הן כמערכת מסתור הן כמנזר (חרוטים על הקירות הרבה צלבים ושמות). עדיין לא ברור הקשר הנוצרי ביזנטי, אם כי מעריכים שהאבנים "הקדושות" שנחצבו, שימשו לבניית מנזרים/כנסיות. על העמודים יש גם ציורים, כמו ציור שמש וציור של נס רומי. המערה נמצאת במקום שבו מופיע במפת מידבא האתר "גלגלה מקום 12האבנים", כנראה כמסורת הקשורה לפסוק: "ואת שתים עשרה האבנים האלה אשר לקחו מן-הירדן הקים יהושע בגלגל" (יהושע ד' כ). המערה נתגלתה ע"י פרופסור אדם זרטל וצוותו.

נעמי (נעמה) – מושב שיתופי השייך לתנועת המושבים. המושב הוקם בשנת 1982 בערבות יריחו, בגלל קרבתו לכפר הפלשתינאי "נועימה" ניתן לו בהתחלה השם נעמה. מאוחר יותר הוחלף השם לעמי היות ויש הסוברים כי שם עברה נעמי בדרכה עם רות המואבייה לארץ ישראל. ליחד עם זאת התושבים קוראים ליישובם גם בשם נעמ"ה = נוער עברי מיישב הבקעה. תושביו של היישוב עוסקים בעיקר בגידול תבלינים, מטעים, ירקות ופרחים.

נכתב ב - 14/06/2011 21:16:54

תיעוד מרהיב

ומעניין.
אבל, האם זה נכון להכנס ללוע הארי?
נכתב ב - 14/06/2011 22:04:02

למדנו והחכמנו

נכתב ב - 15/06/2011 07:02:22

+++

נכתב ב - 15/06/2011 09:29:50

כל הכבוד על ההתמדה

יופי של תעוד לעוד פלח ארץ שלא רבים המבקרים בו
נכתב ב - 15/06/2011 12:38:22

מעניין אם אפשר למצוא

את 12 האבנים באתר הגלגל.
טיול מרתק, תודה.
נכתב ב - 15/06/2011 13:27:35

גל זה מעניין

מה הוא אתר הגלגל? אגב אצל השומרונים (בעיר העתיקה למעלה על הגבעה- מקום שהם לא מרשים להכנס ויצא לי המזל להיות שם לפני מספר חודשים) בחלק מסוים של החומה הם מצביעים על 12 האבנים. אבל מזהים כיום את הגלגל כאתר פולחן שבהם הקריבו בני ישראל קורבנות לאחר שנכנסו לארץ. פרופסור אדם זרטל איתר, חפר ומצא חמישה גלגלים כאלה באזור בקעת הירדן ועמק תרצה, המקום שבו ישבו בני ישראל. זה מאוד מעניין להיות באתר כזה. אולי פעם שנהיה ביחד בבקעה אקח אותך לאתר כזה עם הסבר מקיף על האתר והמקורות שלו.
נכתב ב - 15/06/2011 17:22:57

מרשים ביותר!

כל הכבוד על הפירוט המדוקדק, אכן חבל ארץ יפה מאוד אך לא מטוייל במיוחד מסיבות בטחוניות, מצריך תעוזה או סיכון מחושב איך שתחליטו לקרא לזה, בכל אופן החכמנו בעוד טיול אפשרי .
נכתב ב - 15/06/2011 19:22:35

אתה תותח

אתה אמיץ, נפלא. חזק ואמץ, הלוואי שהייתי מגיע לקסוליך בטיולים. נהנה לקרוא וללמוד.
נכתב ב - 16/06/2011 10:09:56

שם דוקא רכבתי

מאחר ולא מדובר בשטח A לא רואה בעיה לרכוב באזור, כולל בכפרים הפלשתינים. גם לא מדובר בכפרים עוינים. האזור מעט משעמם לרכיבה - עדיף להערכתי כסיום לטיול בשומרון.
אדם זרטל חפר באזור, ולטענתו מצא אזור פולחן גדול בצורת רגל, המסמל עליה לקרקע.
נכתב ב - 16/06/2011 11:53:48

כמה תיקונים

טל - לדעתי אתה לא ממש יודע היכן רכבנו כי לא פרסמנו מסלול. יתכן ורכבת שם בחלק מהמקום אבל בטוח שלא רכבת במסלול שאנו רכבנו. רק לתיקון: חלק מהטיול נמצא עמוק בשטחי A כולל הכפר עוג'א עצמו. אין באזור שום כפרים פלשתינאים פרט לכפר עוג'א, בכל השטח מתגוררים בדואים פלשתינאים, אלה מתגוררים בתפזורת בשטח ולא מקובצים ככפרים. המקום לא משעמם ויש שם המון דברים לראות כולל קניונים שלא תמצא אפילו בחוואר של מדבר יהודה. בכלל אני לא מכיר את הומשג טיול משעמם. ישנם רוכבים משעממים, ישנם מובילים משעממים, אבל לא מקום משעמם. כמי שמחובר לארץ בשורשיה העמוקים ולטבע לא מכיר את המושג מקום משעמם. אדם זרטל הוא הארכיאולוג מספר אחד שחפר /חופר בשומרון ובבקעה. לאתרי הפולחן שהוא גילה יש אמנם צורת כף רגל, זה נכון, אבל יותר מעניין לדעת למה יש להם צורה כזאת ומה הקשר של זה להיווצרותו של עם ישראל. את כל ההסברים האלה שמעתי לא פעם מהמקור עצמו מפיו של אדם זרטל, שעה הצטרפתי אליו לסיוריו המרתקים ביותר - כדאי לך אולי פעם להצטרף אליו ותאמין רק תהנה.
נכתב ב - 17/06/2011 14:35:03

ס' דרך מרתק ומעניין

אני גר לא רחוק ולמעשה רק בתקופת הצבא יצאתי לטייל בעוג'ה.
כיום הכפר חוזר לימים בהם המסחר פרח, כנראה שהתושבים הבינו שהעוינות לא משתלמת.
כן ירבו רוכבים ומטיילים שכמותכם,
תודה על ההארות והסיפור המעניין.
אורן
נכתב ב - 18/06/2011 15:57:34

מדהים

כמו תמיד מרתק לחוות את המקומות הללו <
ישר כוח

הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר