המשך תיאור הטיול ....
פונים לעליה על הגשר הכחול של הירקון ויורדים בגדה השני ונכנסים לרחוב בני דן ופונים דרומה
רכיבה ברחובות הקטנים ומגיעים ליד לבנים גיא נותן הסברים על הגן והשכונות הערביות שהיו פה לפני שנים אנו צופים במגדלי אקירוב הגבוהים וכולם מחפשים את אהוד.
ממשיכים דרומה וחוצים את שכונת צמרת היוקרתית ומגיעים לככר המדינה הפסקה קצרה להסברים
וממשיכים לרחוב צדדי ......
נמאס לכם מהרעש? הנה לכם פינה קסומה שלא הכרתם בת"א
גן הגת שברחוב חברה חדשה, מאחורי בית ליסין, הוא אחת מפינות החמד הנסתרות והמקסימות של תל אביב.
שבמרכזו גת לדריכת ענבים מימי החשמונאים, אחת הגינות החשובות והמרכזיות בתל אביב, אולם בעשרות השנים שחלפו מאז עומעם זוהרו, למרות סיפורו המיוחד. לפני כשלוש שנים שיקמה העירייה את הגן, ואט-אט נחשף יופיו המיוחד גם בשנות האלפיים.
מדובר בשטח של כמה דונמים, שבשנות המנדט היה מחנה צבאי בריטי קטן, בעיקר לצורך מוסך לתיקון ג'יפים וכלי רכב צבאיים. לאחר הקמת המדינה נקרא המקום "מחנה בן עמי", על שמו של בן עמי פכטר, מפקד גדוד ה-21 של חטיבת כרמלי, שהיה בין הרוגי שיירת יחיעם, אשר הוא פיקד עליה במלחמת העצמאות.
ב-1953 ביקשה עיריית תל אביב להקים במקום המחנה הצבאי גן ילדים. בעת הכשרת השטח נתקל אחד הטרקטורים במשהו קשה, ונמנע המשך העבודה. מפעיל הטרקטור הבחין שעל הקרקע פזורים חרסים צבעוניים.
למקום הוזעק הארכאולוג העירוני של אותם ימים, ד"ר יעקב קפלן. הוא חפר במקום במשך ימים אחדים, ולבסוף גילה גת הלניסטית מרשימה מתקופת אלכסנדר ינאי, שפעלה בין 103 ל-76 לפני הספירה. מסתבר שהגת העתיקה נבנתה באמנות רבה, וצופתה שלוש שכבות טיח כדי למנוע חלחול של נוזלים, וככל הנראה הייתה אתר מרכזי ורבים השתמשו בה.
הגילוי הנדיר עורר את קברניטי תל אביב להקים במקום גן לתפארת בממדים של אז. הגת שוחזרה וטופחה. במקום ניטעו עצים משבעת המינים שהתברכה בהם ארץ ישראל: תמר, זית, תאנה, גפן ורימון. מול הגת נבנתה פרגולה, ועמודיה נבנו מאותן אבני כורכר שטוחות כיתר חלקי הגן, ואבנים עתיקות הונחו לצד הפינות וספסלי מנוחה.
מרג'י מחלקת וופלים טעימים ואנחנו ממשיכים לרחוב וויצמן חולפים ליד קומפלקס ביה"ח אכילוב ופונים מערבה לרחוב דוד המלך עד שמגיעים לאבן גבירול ,פרישמן ופונים דרומה לשדרות חן עד להיכל התרבות בכל צומת כזו אנו מתעכבים בשל הרמזורים וכדי לחכות לאחרונים.
במתחם של הבימה והיכל התרבות גן יעקב ועצי השקמה גן ציבורי סמוך להיכל התרבות ותיאטרון הבימה. הגן שוקם מספר פעמים. במקום נשמרו שלושה עצי שקמה מדהימים. גיא מסביר על העצים העתיקים והמחלה המסתורית שתוקפת אותם. עוברים ליד רחבת הבימה והבריכה היפה ,ממשיכים דרומה ברוטשילד עד לשינקין ופונים מערבה לכל אורך שינקין במסלול יעודי לרוכבי האופניים בצידי הכביש חולפים על החנויות היפות ושלל האורות , מגיעים לאלנבי ונערכים להפסקה בכניסה לשוק ולנחלת בינימין חולפים עפ"נ בתים יפים שעברו חידוש ושיפוץ מקסים. נחלת בנימין שקטה אבל אנחנו שומעים הדי פיצוצים של יירוט כיפת ברזל שהיה בשפלה.
ממשיכים דרומה בנחלת בינימין עד לרוטשילד ומערבה חוצים את הרצל מתעכבים ליד מוזיקה של גוטמן תחת המגדים החדשים של הרצל רוטשילד ונכנסים לשבזי ואח"כ עוברים ללילנבלום כאן מתעכבים לדיטי יש פאנצ'ר וגיא מסביר לנו על קולנוע עדן (בעבר: ראינוע עדן) הוא הראינוע הראשון של תל אביב, נוסד ב1914 ובסוף שנות העשרים, עם התפתחות הטכנולוגיה, הפך לקולנוע. זהו אחד ממוסדות התרבות החשובים של תל אביב הקטנה. בניין הקולנוע מצוי בתחילת רחוב לילינבלום בנווה צדק, ועיצובו הייחודי אופייני לשכונה זו. הקולנוע כלל שני אולמות: תחילה נבנה אולם עם גג (אולם החורף) וכעבור שנים אחדות נוסף אולם הקיץ (חסר גג, שבו הוקרנו הסרטים תחת כיפת השמים). בכל אולם היו 800 מקומות ישיבה. בהיותו אחד מאולמות ההצגה היחידים בתל אביב הקטנה של ראשית המאה, הוא שימש לא פעם גם למופעי אופרה ותיאטרון.
אחרי המתנה פורשים איתן ואריה הצפוניים שבאו ברכבת לראות את העיר הגדולה– כל הכבוד.
וגם נטלי וחבר נוסף פורשים ממשיכים דרך הסמטאות היפות של נווה צדק ומגיעים לרחוב שלוש ולסוזן דלל גיא מספר על אושיות הקולנריה שאול עברון חיים כהן בסוף שנות ה-70 פתח אברון את מסעדת 'הקיוסק' בנווה צדק, במקום בו היה תיאטרון נווה צדק. מאוחר יותר עבר למתחם 'מרכז סוזן דלל'. המסעדה, שהייתה מזערית בגודלה, נחשבה לחדשנית ביותר, ובה הכיר עם ישראל אהרוני את נתח הרוסטביף האיכותי הראשון, שלימים הפך לפופולרי במסעדות רבות אחרות. עם שאול במסעדה עבד גם חיים כהן.
ממשיכים ורוכבים בשולי נווה צדק ויוצאים אל הטיילת היפה של תל אביב וברכיבה מהירה עד למקס ברנר מחכים לתיקון פנצר אצל עופרה וחזרה דרך הירקון למכוניות בחניה בהדר יוסף.
תודה רבה לאריאל שיזם וארגן את הסיור היפה ,לאלה שאינם תל אביבים הוא היה מרתק.
תודה גדולה לגיא שעשה מאמץ גדול להניע את הקבוצה הגדולה ברחובות הכרך הגדול וזה ממש לא פשוט.
תודות רבות לעלי שעשה עבודה גדולה כמאסף לשמור על האחרונים.
ותודה לכל החבורה על עוד יום שלישי מיוחד ונעים בצל מבצע "צוק איתן".