SYNT - בסיור לילה קלאסי בתל אביב עם גיא

פרטים

נפתח ב: 23/07/2014
סוג: טיול בארץ
 80 תמונות
 5 תגובות
 1723 צפיות

נפתח ע"י

YY

קבוצה

התכנסנו כ 23 רוכבות ורוכבים במגרשי החניה בצד המזרחי של אצטדיון האתלטיקה בהדר יוסף בשעות הצהריים המאוחרות לתוך הערב כך שהחום היה פחות מעיק. עדה ותמי הספיקו אפילו לעשות גם טיול בוקר של הקבוצה עם ספקטור בחוף הכרמל והצטרפו אלינו לרכיבה. אריאל נענה להזמנתו של גיא מהמרכז הישראלי לתיירות אופניים עם גיא http://www.icbiketour.co.il שהזמין אותנו לסיור בחינם בעיר הגדולה או כמו שהיא מכונה גם התפוח הזעיר. לאחר התארגנות יצאנו לדרך בהובלתו של גיא כאשר עלי המאסף המקצועי השומר על הטלאים התועים. רכבנו לשכונות הצפוניות של תל אביב מעוז אביב מערבה ברח שטרית עד לבני אפרים ופנינו צפונה עד לבית יהודי בסרביה ואז מערבה לאורך קק"ל כל הדרך שומרים על רכיבה על מדרכות ואו שבילי אופניים. הגענו לרמת אביב ופנינו לרח לבנון וברמזור התחלנו לטפס מזרחה ברחוב קלצ'קין חולפים בשולי אוניברסיטת תל אביב ,האוניברסיטה הפתוחה הגן הבוטאני ומגיעים לטיילת הצופה על מרחב גוש דן בנקודת התצפית גיא נתן הסברים על השכונה שייך מוניס והסביבה. היה כפר ערבי במישור החוף התיכון בגבול מישור חוף יהודה, כ-3 קילומטרים צפונית-מזרחית לשפך הירקון, שנוסד בסוף המאה ה-18 או בתחילת המאה ה-19. בחודש מרץ 1948, במהלך מלחמת העצמאות, נמלטו תושבי הכפר ממנו, בתי הכפר נהרסו ברובם ואדמותיו צורפו לשטח המוניציפלי של תל אביב. לימים הוקמו עליהן אוניברסיטת תל אביב חלק משכונות עבר הירקון. המשכנו עד לככר ופנינו מערבה חזרה לרחוב לבנון חופים עפ"נ מוזיאון הפלמ"ח ואח"כ מוזיאון הארץ חולפים ליד תל כסילה במתחם המקום נמצא ברשות "קרית המוזיאונים" של אוניברסיטת תל אביב. המקום שימש לראשונה כעיר נמל פלשתית במאה ה-12 לפנה"ס. הירקון הסמוך שימש את הפלשתים כמעגן פנימי לפני היציאה לים. העיר הייתה מוקפת חומה שלא שרדה ובתוכה התגלה מקדש ובמת פולחן מלבנים. המקום נחרב ע"י שישק המצרי במסע עונשין במאה ה-10 לפנה"ס המקום ירד מגדולתו. בסוף תקופת המלוכה הישראלית המקום יושב בצמצום. במקום התגלו ממצאים מהתקופות: פרסית רומית ביזנטית וערבית קדומה. צומת דרך חיפה ודרומה מתחת לגשר רוקח וכניסה לפארק הירקון אדי מפגין את כושרו המחודש בעליות על התלולית דשא ונזכר באימונים שעשה לפני שנים רבות. המשך תיאור הטיול למטה ........

שאלות ותגובות

YY
נכתב ב - 23/07/2014 11:55:26

המשך תיאור הטיול ....

פונים לעליה על הגשר הכחול של הירקון ויורדים בגדה השני ונכנסים לרחוב בני דן ופונים דרומה
רכיבה ברחובות הקטנים ומגיעים ליד לבנים גיא נותן הסברים על הגן והשכונות הערביות שהיו פה לפני שנים אנו צופים במגדלי אקירוב הגבוהים וכולם מחפשים את אהוד.
ממשיכים דרומה וחוצים את שכונת צמרת היוקרתית ומגיעים לככר המדינה הפסקה קצרה להסברים
וממשיכים לרחוב צדדי ......
נמאס לכם מהרעש? הנה לכם פינה קסומה שלא הכרתם בת"א
גן הגת שברחוב חברה חדשה, מאחורי בית ליסין, הוא אחת מפינות החמד הנסתרות והמקסימות של תל אביב.
שבמרכזו גת לדריכת ענבים מימי החשמונאים, אחת הגינות החשובות והמרכזיות בתל אביב, אולם בעשרות השנים שחלפו מאז עומעם זוהרו, למרות סיפורו המיוחד. לפני כשלוש שנים שיקמה העירייה את הגן, ואט-אט נחשף יופיו המיוחד גם בשנות האלפיים.

מדובר בשטח של כמה דונמים, שבשנות המנדט היה מחנה צבאי בריטי קטן, בעיקר לצורך מוסך לתיקון ג'יפים וכלי רכב צבאיים. לאחר הקמת המדינה נקרא המקום "מחנה בן עמי", על שמו של בן עמי פכטר, מפקד גדוד ה-21 של חטיבת כרמלי, שהיה בין הרוגי שיירת יחיעם, אשר הוא פיקד עליה במלחמת העצמאות.

ב-1953 ביקשה עיריית תל אביב להקים במקום המחנה הצבאי גן ילדים. בעת הכשרת השטח נתקל אחד הטרקטורים במשהו קשה, ונמנע המשך העבודה. מפעיל הטרקטור הבחין שעל הקרקע פזורים חרסים צבעוניים.
למקום הוזעק הארכאולוג העירוני של אותם ימים, ד"ר יעקב קפלן. הוא חפר במקום במשך ימים אחדים, ולבסוף גילה גת הלניסטית מרשימה מתקופת אלכסנדר ינאי, שפעלה בין 103 ל-76 לפני הספירה. מסתבר שהגת העתיקה נבנתה באמנות רבה, וצופתה שלוש שכבות טיח כדי למנוע חלחול של נוזלים, וככל הנראה הייתה אתר מרכזי ורבים השתמשו בה.

הגילוי הנדיר עורר את קברניטי תל אביב להקים במקום גן לתפארת בממדים של אז. הגת שוחזרה וטופחה. במקום ניטעו עצים משבעת המינים שהתברכה בהם ארץ ישראל: תמר, זית, תאנה, גפן ורימון. מול הגת נבנתה פרגולה, ועמודיה נבנו מאותן אבני כורכר שטוחות כיתר חלקי הגן, ואבנים עתיקות הונחו לצד הפינות וספסלי מנוחה.
מרג'י מחלקת וופלים טעימים ואנחנו ממשיכים לרחוב וויצמן חולפים ליד קומפלקס ביה"ח אכילוב ופונים מערבה לרחוב דוד המלך עד שמגיעים לאבן גבירול ,פרישמן ופונים דרומה לשדרות חן עד להיכל התרבות בכל צומת כזו אנו מתעכבים בשל הרמזורים וכדי לחכות לאחרונים.
במתחם של הבימה והיכל התרבות גן יעקב ועצי השקמה גן ציבורי סמוך להיכל התרבות ותיאטרון הבימה. הגן שוקם מספר פעמים. במקום נשמרו שלושה עצי שקמה מדהימים. גיא מסביר על העצים העתיקים והמחלה המסתורית שתוקפת אותם. עוברים ליד רחבת הבימה והבריכה היפה ,ממשיכים דרומה ברוטשילד עד לשינקין ופונים מערבה לכל אורך שינקין במסלול יעודי לרוכבי האופניים בצידי הכביש חולפים על החנויות היפות ושלל האורות , מגיעים לאלנבי ונערכים להפסקה בכניסה לשוק ולנחלת בינימין חולפים עפ"נ בתים יפים שעברו חידוש ושיפוץ מקסים. נחלת בנימין שקטה אבל אנחנו שומעים הדי פיצוצים של יירוט כיפת ברזל שהיה בשפלה.
ממשיכים דרומה בנחלת בינימין עד לרוטשילד ומערבה חוצים את הרצל מתעכבים ליד מוזיקה של גוטמן תחת המגדים החדשים של הרצל רוטשילד ונכנסים לשבזי ואח"כ עוברים ללילנבלום כאן מתעכבים לדיטי יש פאנצ'ר וגיא מסביר לנו על קולנוע עדן (בעבר: ראינוע עדן) הוא הראינוע הראשון של תל אביב, נוסד ב1914 ובסוף שנות העשרים, עם התפתחות הטכנולוגיה, הפך לקולנוע. זהו אחד ממוסדות התרבות החשובים של תל אביב הקטנה. בניין הקולנוע מצוי בתחילת רחוב לילינבלום בנווה צדק, ועיצובו הייחודי אופייני לשכונה זו. הקולנוע כלל שני אולמות: תחילה נבנה אולם עם גג (אולם החורף) וכעבור שנים אחדות נוסף אולם הקיץ (חסר גג, שבו הוקרנו הסרטים תחת כיפת השמים). בכל אולם היו 800 מקומות ישיבה. בהיותו אחד מאולמות ההצגה היחידים בתל אביב הקטנה של ראשית המאה, הוא שימש לא פעם גם למופעי אופרה ותיאטרון.
אחרי המתנה פורשים איתן ואריה הצפוניים שבאו ברכבת לראות את העיר הגדולה– כל הכבוד.
וגם נטלי וחבר נוסף פורשים ממשיכים דרך הסמטאות היפות של נווה צדק ומגיעים לרחוב שלוש ולסוזן דלל גיא מספר על אושיות הקולנריה שאול עברון חיים כהן בסוף שנות ה-70 פתח אברון את מסעדת 'הקיוסק' בנווה צדק, במקום בו היה תיאטרון נווה צדק. מאוחר יותר עבר למתחם 'מרכז סוזן דלל'. המסעדה, שהייתה מזערית בגודלה, נחשבה לחדשנית ביותר, ובה הכיר עם ישראל אהרוני את נתח הרוסטביף האיכותי הראשון, שלימים הפך לפופולרי במסעדות רבות אחרות. עם שאול במסעדה עבד גם חיים כהן.
ממשיכים ורוכבים בשולי נווה צדק ויוצאים אל הטיילת היפה של תל אביב וברכיבה מהירה עד למקס ברנר מחכים לתיקון פנצר אצל עופרה וחזרה דרך הירקון למכוניות בחניה בהדר יוסף.
תודה רבה לאריאל שיזם וארגן את הסיור היפה ,לאלה שאינם תל אביבים הוא היה מרתק.
תודה גדולה לגיא שעשה מאמץ גדול להניע את הקבוצה הגדולה ברחובות הכרך הגדול וזה ממש לא פשוט.
תודות רבות לעלי שעשה עבודה גדולה כמאסף לשמור על האחרונים.
ותודה לכל החבורה על עוד יום שלישי מיוחד ונעים בצל מבצע "צוק איתן".
נכתב ב - 23/07/2014 12:31:23

תל אביב באווירת מלחמה

קודם כל תודה לגיא ידידי מהמרכז הישראלי לתיירות אופניים שעמד באתגר של הובלת 24 רוכבי הרים מנוסים וריתק אותנו בסיפוריו המאלפים על תל אביב.
וכמובן תודה ליורם המפליא את כישרונותיו כמספר, צלם והסטוריון הקבוצה - כל הכבוד.
תודה גם לעלי שאסף אותנו בסבלנות למרות הרמזורים וההתעכבויות הרבות.
ולבסוף תודה לכולם על עוד ערב נעים ורכוב בעיר הולדתי.
נכתב ב - 23/07/2014 15:41:47

תודה לגיא ואריאל

על ההובלה וארגון הטיול.
היה מעניין . חוויה שונה בימי מלחמה.
שרון וצבי
נכתב ב - 23/07/2014 19:18:33

תודה לגיא על ההובלה וההסברים

תודה לאריאל על היוזמה לטיול אורבני מרתק.
נכתב ב - 24/07/2014 09:55:26

לאריאל תודה על היוזמה ולגיא על ההובלה

למרות היכרות עם תל אביב למדתי הרבה. תודה

הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר