לאורך השנים פעילות גופנית תורמת רבות לשריר הלב – 6.2.2022.

פרטים

נפתח ב: 06/02/2022
סוג: טיול בארץ
 36 תמונות
 1 תגובות
 326 צפיות

נפתח ע"י

קבוצה

מסלול

לא נבחר מסלול
סיפור רכיבת הבוקר: לאורך השנים צברתי המון ניסיון בפעילות גופנית סדירה על האופניים, תמיד הייתי מודע שהיא יכולה לא רק למנוע מחלות לב, אלא גם לסייע לרפא אותן. מתברר שאימון גופני כמה פעמים בשבוע גורם לגדילת כלי הדם בלב לשיפור תפקוד עורקים. לאחר מספר שבועות נרתמתי כולי לטפל בבעיות בריאותיות שצצו בעקבות בדיקת אקו במאמץ, CT עורקים ומסתם הלב, והסתיים בצינתור לקראת סוף השבוע. רכבתי בתקופת חודש ינואר 2022 עשר רכיבות בלבד וכ 495 קילומטרים. הקשר בין אי ביצוע פעילות גופנית לבין תחלואה ותמותה ממחלות לב נבדק בשנים האחרונות במחקרים רבים. אני יודע, ומרגיש היום שבזכות ביצוע סדיר של אימון גופני, הפחתתי את התחלואה במחלות הלב בכ.30%- לאחרונה התפרסמו מחקרים שהוכיחו את השפעת האימון על הלב עצמו. הדבר מעניק משמעות חדשה לאימון הגופני בכלל ואצל חולי לב בפרט, לא רק ככלי משקם ומניעתי, אלא גם ככלי בעל יכולת ריפוי ייחודית. דוגמה הטובה ביותר שקרה אצלי ! מחלקת צנתורים הופתעו לראות אדם בריא כמוני, ללא מחלות רקע, בגיל 70 מדווש למרחקים גדולים ומטפס ההרים של ירושלים עם מסתם אורטלי בעל שני עלים (bicuspid aortic valve). הרי ידוע שאנשים שנולדים עם מסתם בעל שני עלים, משך שנים חולים אלו לא מוגבלים כלל, אך כמעט ללא יוצא מן הכלל בגיל 30-50 עלי המסתם מתחילים להתעוות ולהתעבות, ובהדרגה מתפתחת היצרות משמעותית של המסתם והחולה עלול להתחיל להיות סימפטומטי. בעקבות שיחה שניהלתי טלפונית עם הקרדיולוג לאחר צנתור שביצעתי לפני שלושה ימים, ביום חמישי שעבר , הוא תיקן את אמירותיו באומרו אתה כן יכול לדווש, אבל לא למרחקים בלי מאמץ יתר. אכן השכם בבוקר יצאתי לסיבוב קצר לדווש בין השבילים, מתוך סקרנות מרובה, לבדוק את רמת הכושר לאחר חודש דל בפעילות גופנית בעקבות הנסיבות שעברתי. ייתכן שיהיה אולי צריך לעבור ניתוח לב להחלפת המסתם. חזרתי הביתה, אחרי רכיבה מאתגרת, נהניתי ממזג האוויר הקריר של שעות הבוקר. • זמן דווש: (3:40) שלוש שעות, וארבעים דקות. • תוספת של עוד כמה ק"מ לרפרטואר: 41:36 קילומטרים. • קלוריות 1163 KCAL קלוריות. • עלייה: טיפוס מצטברת 150 מטר. • ירידה: ירידה מצטברת 145 מטר. מאחל לכולכם תחילת שבוע מהנה, נתראה בשבילים. פיירו קישור מצורף לגלריה:

תוצאות 1-20 מתוך 36

תוצאות 1-20 מתוך 36

שאלות ותגובות

נכתב ב - 06/02/2022 21:02:43

לאורך השנים פעילות גופנית תורמת רבות לשריר הלב – 6.2.2022.

שריר הלב (באנגלית: myocardium) הוא אחד משלושת סוגי השריר והוא הרקמה המרכזית ממנה עשוי הלב. רקמה זו נמצאת בין הרקמה החיצונית של הלב, עילית הלב, לבין הרקמה הפנימית, פנים הלב, ומקבלת אספקת דם מהעורקים הכליליים.

הרקמה המרכזית ממנה עשוי לב האדם היא רקמת שריר הלב. לב האדם עשוי מ-3 שכבות, כששריר הלב נמצא בין השכבה הפנימית, פנים הלב, לבין הרקמה החיצונית, עילית הלב[1]. הרקמה מחולקת לשכבות העשויות מתאי שריר לב (באנגלית: cardiomyocytes) המאוגדים יחד בקבוצות הקשורות ביחד בסיבי קולגן. כשהשכבות של שריר הלב מתכווצות בתיאום, הן מסוגלות לגרום לכיווץ של השריר בכמה כיוונים במקביל - לאורך, לרוחב ובסיבוב, על מנת להוציא את הכמות המקסימלית של דם מתוך החלל בלב אותו עוטף השריר.
שריר הלב עשוי מסיבים הבנויים ממספר רב של תאי שריר לב המוקפים בנוזל בין-תאי המיוצר על ידי פיברובלסט.

שריר הלב כולל בתוכו גם תאים המסייעים בהעברת דחף חשמלי כחלק ממערכת ההולכה החשמלית של הלב וכלי דם המספקים מזון וחמצן לתאים, העורקים והורידים הכליליים ונימים. כיווץ שריר הלב דורש אנרגיה רבה ולכן דורש אספקת דם קבועה על מנת לספק לשריר חמצן וחומרי מזון. אספקת הדם ללב מגיעה מהעורקים הכליליים שיוצאים משורש אבי העורקים ועוברים בין שכבת כיס הלב לשכבת שריר הלב. הדם משריר הלב מתנקז לוורידים הכליליים ונשפך לעלייה הימנית.

פעילות גופנית תורמת רבות לשריר הלב. תרומה זו באה לידי ביטוי בכמה מישורים. ישנה השפעה ישירה על שריר הלב וישנה השפעה עקיפה דרך שיפור מערכות אחרות אשר משפיעות על שריר הלב.

מהי ההשפעה הישירה על שריר הלב?

שריר הלב כמו כל שריר בגוף עשוי מסיבי שריר אשר מגיבים ומתחזקים כתגובה למאמץ. שריר הלב מגיב למאמצים שונים, העיקרי ביניהם הוא מאמץ אירובי. בפעילות זו לרוב משתתפות קבוצות גדולות של שרירים והיא נמשכת לזמן ממושך (מעל כ- 20 דק').

כתוצאה מאימונים של פעילות אירובית לתקופה ממושכת ישנם מספר שינויים:

• הלב מצליח להזרים יותר דם בכל פעימה.
• מערכת כלי הדם (עורקים) מתרחבת, העורקים יותר אלסטיים ובכך ישנה זרימת דם חופשית יותר וירידה בלחץ הדם.
• הדופק (מספר הפעימות בדקה) יורד במנוחה ובמאמץ נתון. כתוצאה מכך שריר הלב אינו צריך להתאמץ כל כך על מנת לספק את כמות הדם הדרושה במאמץ נתון.
• התפקוד משתפר, כלומר היכולת לבצע מאמצים קלים עד גבוהים עולה למשך זמן רב יותר. זהו השיפור בצריכת החמצן שהיא כמות החמצן שהגוף שלנו מסוגל לנצל.

מהי ההשפעה העקיפה על שריר הלב?

בקרב מבוגרים רבים, העורקים המובילים דם ללב נחסמים עקב שקיעת חומרים כגון: שומנים, כולסטרול וסידן. חומרים אלו, תחילה גורמים להיצרות העורקים ובהמשך עלולים לגרום לחסימות ואף להתקפי לב. מחלה זו הנקראת טרשת עורקים, המתחילה כבר מגיל הילדות ומחמירה בהתאם למספר גורמים: גיל (מגיל 55 לגברים ו- 65 לנשים), מין (גברים נוטים לחלות יותר במחלה), תורשה, לחץ דם, סוכרת, עודף משקל, עישון, שומנים בדם (ביניהם כולסטרול), מתח נפשי וחוסר פעילות גופנית.

כל שנשמור יותר על גורמי הסיכון האלה מאוזנים, כך יפחת הסיכון להתקף לב. מלבד גיל, מין, תורשה ועישון, פעילות גופנית יכולה לסייע באיזון כל אחד מהגורמים האלה ובכך למנוע התקף לב:

• הורדת לחץ דם - פעילות גופנית משחררת חומרים בדופן העורקים הגורמים להתרחבות כלי הדם. בנוסף הפעילות הגופנית תורמת שמירה על אלסטיות כלי הדם שעם הגיל מתקשחים.
• איזון מחלת הסוכרת - לאנשים הסובלים ממחלת הסוכרת סוכר גבוה בדם ולעיתים התנגדות של התאים להורמון האינסולין האחראי על כניסת סוכר לתאים.
• פעילות גופנית מנצלת סוכר לאנרגיה ובכך תורמת לירידת הסוכר בדם. בנוסף הפעילות תורמת להורדת התנגדות התאים לאינסולין ובכך תורמת לשיפור איזון הסוכר.
• איזון שומנים וכולסטרול בדם - פעילות גופנית אירובית מנצלת מקורות שומן בגוף לאנרגיה (שומנים אלה נקראים טריגליצרידים) ובכך תורמת לירידה בשומנים בגוף. לפעילות הגופנית ישנה תרומה (אם כי צנועה) גם בירידת כולסטרול (הכולסטרול הרע) ובמאמצים גבוהים היא יכולה לתרום להעלאת הכולסטרול הטוב.
• עודף משקל: בפעילות גופנית קבועה ישנה הוצאת אנרגיה הרי היא קלוריות. ככל שיותר פעילים כך שורפים יותר קלוריות. פעילות גופנית מעלה את חילוף החומרים כך שגם בזמן שלא מבצעים פעילות גופנית מוציאים יותר קלוריות. במידה ותזונה מאוזנת ומאזן ה קלוריות שלילי (כלומר – מוציאים יותר קלוריות ממה שמכניסים), יש ירידה במשקל.
• מתח נפשי: ידוע כי אחד הגורמים להתקפי לב הוא מתח נפשי הגורם להעלאת דופק וכיווץ כלי דם. פעילות גופנית משחררת חומרים בגוף (אנדורפינים) הנותנים תחושת רוגע ועוזרים לשחרר את הגוף והנפש.

לסיכום: פעילות גופנית קבועה מחזקת את שרירי הגוף, שריר הלב מייעלת את עבודתו על ידי שיפור במערכת מחזור הדם, כלי הדם והורדת הדופק. בנוסף, פעילות גופנית מסייעת באיזון גורמי הסיכון למחלות לב ובכך תורמת במניעת התקפי לב. על מנת לבצע פעילות גופנית בטוחה ויעילה, חשוב להתייעץ עם פיזיולוג של המאמץ שיתאים לך תוכניתי אימונים אישית.

נכתב על ידי: ד"ר יעל מלמוד, PhD, מנהלת המכון לשיקום ומניעת מחלות לב המרכז הרפואי הדסה.

הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר